Tandläkare Sundbyberg

Professionell tandvård & akuttandläkare i Sundbyberg

Mjuk eller hård tandborste?

Vad är bäst – mjuk eller hård tandborste?

Regelbunden rengöring av tänderna med fluortandkräm är ett måste om du vill behålla en god tandhälsa när du blir äldre och minska risken för karies och andra tandsjukdomar. Om du borstar tänderna på rätt sätt räcker det att du borstar morgon och kväll.

”Det är vanligt att man stressar i borstsituationen och att man tar i för hårt. I kombination med en för hård tandborste kan det ge skador på tandköttet”

Grundregeln för hur en tandborstning ska gå till är enkel att minnas: 2 cm tandkräm på borsten, borsta i två minuter. Två minuter kan kännas som en lång tid men det är vad som krävs för att komma åt överallt. Det är vanligt att man stressar i borstsituationen och att man tar i för hårt. I kombination med en för hård tandborste kan det ge skador på tandköttet och leda till att drar sig undan, med blottade tandhalsar som följd. Därför rekommenderar vi tandläkare alltid tandborstar med mjuka strån.

Använd inte en för hård borste

Unga vuxna är den grupp som oftast får problem med tillbakadraget tandkött. När man ska klara sig på egen hand köper man en hård tandborste och tycker att den känns effektiv. Det kan vara skönt att borsta med en hård tandborste, det känns som att den gör mer nytta och är mer effektiv än en borste med mjuka strån.

mjuk eller hård tandborste

Men det är viktigt att tänka på att det inte handlar om att fila bort smuts från tänderna, utan att med lätta och mjuka tag gunga borsten så att stråna kommer in mellan tänderna och kan göra rent. Dessutom måste stråna kunna borsta på tandköttet utan att det skadas, och då är mjuka strån att föredra.

Eltandborste är ett bra hjälpmedel

Ett mjukt, gungande borstande med mjuka strån är alltså receptet för att på bästa sätt göra rent tänderna och undvika skador på tandköttet och blottade tandhalsar. Vi kan också varmt rekommendera en bra eltandborste med runt, litet borsthuvud. Det är den typ av tandborste som bäst förmår göra rent längst bak i munnen, där en vanlig tandborste oftast har svårt att komma åt ordentligt. En eltandborste är också bättre på att borsta bort plack.

Byt ut borsten regelbundet

Det är viktigt att regelbundet byta ut sin tandborste. Det ska göras när stråna börjar se böjda ut, och absolut minst var tredje månad. Borsthuvuden till eltandborstar måste också bytas ut ofta. Här är det lättare att se när de behöver bytas eftersom borsten i regel är färgade med en färg som försvinner allt eftersom och markerar när borststråna är utslitna.

Borstar du rutinmässigt tänderna med fluortandkräm och använder en mjuk tandborste, el eller vanlig, har du stor chans att få behålla en god tandhälsa livet ut. Men tänk på att det är ett ständigt pågående projekt, och att du är duktig i unga år betyder inte att du kan tillåta dig att slarva när du blir äldre. Men du lägger definitivt en god grund som kan spara dig besvär när du blir gammal.

Är du i behov av en tandläkare? Hör av dig till oss så hittar vi en tid!
24 Mar 2021