Akuttandläkare Sundbyberg | Boka akut tandvård idag

Välkommen till din akuttandläkare i Sundbyberg

Vi finns där när olyckan är framme! Kontakta oss på telefon: 08-26 12 66 eller via vårt kontaktformulär om du behöver en akuttandläkare i Sundbyberg.

Vi ser till att du får en akut tandläkartid hos oss så snart som möjligt om du skulle råka ut för en tandskada eller har andra akuta tandbesvär såsom akut tandvärk, tandvärk och feber eller en visdomstand som måste dras ut.

Så gör du om du slår ut en tand

Om du skulle råka ut för en olycka där en eller flera tänder eller tandflisor slås ut är det viktigt att du agerar snabbt. Ju snabbare du agerar och söker hjälp av en akuttandläkare desto större är chansen att tanden går att rädda. Särskilt viktigt är det att tandens rot hålls fuktig om du skulle slå ut en hel tand. Om tandroten torkar ut brukar det inte gå att läka skadan utan man måste ersätta tanden.

Du kan göra något av följande för att skydda en utslagen tand:

  • Om möjligt, sätt tillbaka tanden på sin ursprungliga plats och förvara den i munnen. Det är den bästa platsen för tanden medan du beger dig till tandläkaren.

  • Om det inte är möjligt att sätta tillbaka tanden i hålet kan du lägga den i ett glas med mjölk. Förvara inte tanden i rent vatten då det kan skada roten.

  • Om du inte skulle ha mjölk hemma och heller inte lyckas sätta tillbaka den i hålet där den satt kan du lägga tanden under tungan och transportera den i munnen.

  • Om du tycker att det är obehagligt eller gör ont att förvara tanden i munnen och om du inte har mjölk hemma kan lägga den i koksaltlösning, men viktigt är som sagt att inte transportera den i rent vatten då roten kan ta skada av detta.

  • När du tar i en tand som har slagits ut är det viktigt att du bara tar i kronan och undviker att röra vid roten. Detta är för att undvika att den kommer i kontakt med bakterier och smuts. Skölj gärna av den i steril koksaltlösning eller rent vatten under några sekunder innan du försöker sätta tillbaka den i munnen eller lägger den i mjölk.

Vi kan rädda din utslagna tand

När vi sätter tillbaka tanden i munnen brukar vi fästa den med hjälp av fixationstråd som håller fast tanden i rätt position med hjälp av de intilliggande tänderna. Råkar du slå ut flera tänder samtidigt kan det behövas ytterligare stöd för att tänderna ska sitta kvar under läkningen.

Läkningen tar ungefär tre veckor och det är viktigt att vara mycket noga med sin tandhygien under den tiden. Vi ger dig givetvis instruktioner om hur du ska ta hand om tänderna fram till att de har läkt färdigt och tråden kan tas bort igen.

Om en flisa lossnar från tanden

Om du slår ut en flisa ur en tand men roten sitter kvar oskadd i munnen kan du lägga biten i kallt vatten och sedan ta med den till oss på kliniken. Vid en utslagen tandflisa är det viktigt att du söker hjälp inom två dygn för att förbättra chanserna för att kunna läka skadan så bra som möjligt.

flisa som lossnat från tanden

När man sätter tillbaka en flisa brukar den limmas fast. Är tanden så skadad att de inre delarna exponeras kan vi behöva göra en plastfyllning, precis som när man lagar karies, för att skydda dessa delar mot infektioner.

Vid akuta tandinfektioner

Ibland kan man få akut tandvärk eller infektioner, till exempel på grund av karies som förblir obehandlad för länge eller en tandköttsinflammation som sprider sig. Skulle infektionen ge upphov till stora besvär är det viktigt att få behandling snarast möjligt. En obehandlad tandinfektion kan nämligen i värsta fall utvecklas till en infektion i käkbenet som kan vara svår att behandla eller göra att bakterier sprids ut i blodet och orsakar en infektion i hela kroppen.

Vid vanlig tandvärk kan man i normalfallet vänta några dagar med att få behandling, men om du märker att du plötsligt får extrema smärtor och att du börjar få feber är det viktigt att söka hjälp omedelbart. Du är alltid välkommen att ringa vår akuta tandklinik och fråga oss om råd i just ditt fall.

Vi frågar dig om dina symptom och avgör sedan om vi tror att du behöver en akuttid hos tandläkare eller om du kan vänta någon dag innan vi tar en titt på dina tänder och påbörjar behandling.

Så mycket kostar akuta tandbehandlingar

Ett besök hos en akuttandläkare i Sundbyberg är givetvis lite dyrare än ett ordinarie tandläkarbesök, men du har självklart rätt till samma ersättning som för annan tandvård.

För närvarande kostar en akut tandläkarbehandling mellan 845:- och 1900:- hos oss, beroende på vilka åtgärder som behöver utföras. Kostnader för röntgenundersökning och ytterligare behandlingssteg kan tillkomma. 

Det är alltid bättre att du ringer oss en gång för mycket än för lite. En obehandlad tandskada eller infektion kan ge upphov till ännu större kostnader, så hör av dig till oss direkt om du har besvär så ger vi dig rådgivning kring om du behöver akut tandvård eller om det räcker att du får en ordinarie tandläkartid om någon dag.

Är du i behov av akut tandläkarvård? Hör av dig till oss så hittar vi en tid!