Tandläkare Sundbyberg

Professionell tandvård & akuttandläkare i Sundbyberg

Är kaffe dåligt för tänderna?

Ofta kommer larm om olika livsmedel som på olika sätt är skadliga eller kanske lite extra nyttiga. Rönen kring livsmedel är något som intresserar och sysselsätter oss mycket och många är snabba med att ställa om sina kostvanor för varje ny diet som rekommenderas.

Kaffe kan minska risken för karies

Om kaffe har vi länge fått höra att det leder till missfärgade tänder, och det är något som vi kaffeälskare tyvärr tvingats konstatera är sant. Tänderna blir gulare och kan få fläckar av flitigt kaffedrickande. Men det är viktigt att komma ihåg att missfärgningar inte automatiskt innebär att kaffe är skadligt för tänderna Faktum är att senare tiders forskning visar på det rakt motsatta: kaffe är bra för tänderna!

”Kaffe minskar risken för karies och helst bör man dricka åtminstone två koppar om dagen. Många kaffeälskare nickar säkert igenkännande”

Hur kan kaffe vara bra för tänderna? Jo, det visar sig att kaffe innehåller ett ämne som bryter ner de bakterier som orsakar plack, det vill säga kariesbakterierna. Kaffe minskar alltså risken för karies och helst bör man dricka åtminstone två koppar om dagen. Ju starkare kaffet är desto bättre och helst bör man inte ha mjölk i kaffet, och självklart inte socker. Många kaffeälskare nickar säkert igenkännande, kaffedrickare har verkligen färre problem med karies än till exempel tedrickare.

kaffe är bra för tänderna

Fräter kaffe på tänderna?

Hur är det med pH-värdet då, är inte kaffe surt och fräter på tänderna? Jo, det stämmer att kaffe har ett pH-värde under 5, en gräns för när ett livsmedel anses skadligt för tänderna. Men faktum är att kaffe, tillsammans med bland annat öl och filmjölk, undantas från den grupp livsmedel som anses vara skadliga för tändernas emalj, på grund av att de innehåller andra ämnen som gör att tänderna inte tar skada. I kaffe finns helt enkelt inte de syror som fräter på emaljen, så även där klarar sig kaffe undan från skurkstämpeln.

Glöm dock inte att borsta tänderna

Det finns helt enkelt inga bevis för att kaffe skulle vara skadligt för tänderna, men däremot många som visar att en kopp kaffe om dagen får tänderna att må bra. Att det minskar besvären med plack är utmärkt, eftersom plack förr eller senare leder till tandsten, som i sig markant ökar risken för karies. Självklart räcker det inte med två koppar kaffe om dagen för att slippa karies, det behövs fortfarande regelbunden tandborstning med fluor, men kaffe ger alltså ett extra skydd.

Vad gör väl lite missfärgningar?

Men så var det det här med missfärgningarna. Visst, det kan kännas tråkigt att tänderna blir missfärgade, men det finns även många andra livsmedel som orsakar missfärgningar, som vin, te, läsk, tomatsås, bär och vissa kryddblandningar som curry. Att tänderna med tiden blir missfärgade är egentligen inget som det går att skydda sig mot, och alla får gulare tänderna med åren. Missfärgningar är som sagt inte skadligt för tänderna, men om man tycker att det är besvärligt att tänderna blir gula och får fläckar, så kan man alltid besöka en tandläkare för en tandblekning.

Med en tandblekning blir du av med missfärgningarna och får ett vitt leende. Du får dock vara beredd på att en tandblekning inte är permanent, missfärgningarna kommer att komma tillbaka om du fortsätter inmundiga kaffe och andra missfärgande livsmedel. Men med en tandblekning någon gång per år kan du både ha ett vackert leende och fortsätta att njuta dina koppar kaffe varje dag, en kur som dessutom ger ett stärkt skydd mot karies.

Är du i behov av en tandläkare? Hör av dig till oss så hittar vi en tid!
4 May 2021