Borsta tänderna utan tandborste och tandkräm

Vem har inte drabbats av att behöva borsta tänderna utan tandborste och tandkräm? Du är ute på landet, långt från civilisationen! Inga butiker är öppna och dina vänner har redan tagit några glas vin och kan inte skjutsa dig till närmaste bensinmack.

Vad göra om du glömt tandborste och tandkräm?

Hur ska man gå till väga? Vissa skulle kanske överväga att dela tandborste med en vän – om möjligheten finns. Men här finns det många spärrar – det är långt ifrån alla som är sugna på att dela borste med okända personer. Munhålan är något privat och att låna ut tandborsten är inte ett lätt kliv att ta.

kvinna som fått borsta tänderna utan tandborste och tandkräm

Det är helt enkelt så att de flesta drar sig för att använda någon annans tandborste. Man kan verkligen hoppas att man har ett fräscht tuggummi till hands.

Fingrarna – bättre än ingenting

Annars kanske du kan låna lite tandkräm och gnugga runt med fingrarna. Bättre än ingenting – eller hur? Men se till att tvätta händerna ordentligt innan och var försiktig. Att gräva runt med fingrarna i munhålan leder lätt till kräkreflexer. Om du ändå använder denna metod, ta ordentligt med tandkräm så att det får ordentlig effekt.

Det finns förstås andra sätt att rengöra tänderna, en rad klassiska husmorstips som att gurgla i koksalt, gnida in tänderna med aktiverat kol eller gurkmeja. Att det ska finnas aktiverat kol på lantstället är kanske för mycket att begära, men att koka lite saltvatten är nog möjligt på de flesta ställen och lite gurkmeja kanske råkar stå i kryddhyllan. Alla dessa tips har dessutom fördelen att de gör tänderna vitare – och vem vill inte ha vita tänder som en fotomodell.

Många trista konsekvenser om du inte borstar tänderna

Men det är förmodligen bättre med en nödlösning än ingenting. För att inte borsta tänderna alls kan få mycket trista konsekvenser. Tandläkare rekommenderar tandborstning morgon och kväll. Att borsta tänderna är helt klart det bästa sättet att befria munnen från farliga bakterier. Munvatten och tuggummin bör betraktas som nödlösningar som inte alls har den långvariga effekten.

Om du inte borstar tänderna ordentligt riskerar du plack som kan bildas så pass snabbt som på 24 timmar. Och plack riskerar snabbt att leda till tandinflammationer och andra problem.
Om man inte borstar tänderna så riskerar man självklart även karies, det vill säga hål i tänderna.
Vita tänder och en fräsch andedräkt är förstås också starka skäl till att borsta tänderna – så gräv gärna omkring med fingrarna om du glömt borsten hemma. Bättre än ingenting!


Liknande artiklar

Hur ofta bör man gå till tandläkaren?

Mjuk eller hård tandborste?

Så kan du förebygga tandsten 

Är du i behov av en tandläkare? Hör av dig till oss så hittar vi en tid!
18 Aug 2020