Vilka livsmedel är sämst för tänderna?

Godis, läsk, alkohol? Vilka livsmedel är egentligen sämst för tänderna? Här går vi genom några vanliga livsmedel och hur de påverkar dina tänder.

Den vanligaste orsaken till karies (hål i tänderna) och frätskador på tänderna är oftast en kombination av dålig munhygien och ett för stort intag av söta eller sura livsmedel. Genom att ha koll på vilka livsmedel som är mindre lämpliga för tänderna kan du avsevärt förbättra din munhygien och slippa problem med tänderna i framtiden.

”Det är naturligtvis svårt att helt undvika livsmedel som är dåliga för tänderna, men en bra tumregel är att undvika småätande”

Det är framför allt sura och söta livsmedel som har en förmåga att angripa tandemaljen och orsaka skador. Sura livsmedel leder till frätskador och söta livsmedel orsakar karies. Även produkter med mycket stärkelse är populära bland de bakterier som orsakar karies. Det är naturligtvis svårt att helt undvika livsmedel som är dåliga för tänderna, men en bra tumregel är att undvika småätande.

kvinna öppnar läskflaska med tänderna


10 livsmedel som är dåliga för dina tänder

Ska du äta godis eller snacks, gör det ordentligt vid ett tillfälle och undvika att ta en liten munsbit då och då. Att kontinuerligt småäta gör att syraangreppet på dina tänder pågår kontinuerligt och det blir svårt för dina tänder att stå emot. Här är tio av de värst produkterna du kan utsätta dina tänder för:

1. Läsk, juice och saft

Dessa drycker kombinerar mycket av det som kan vara farligt för tänderna, i och med att de oftast är både sura och söta. När ett livsmedels pH-värde understiger 5,5 påbörjas en frätning av tandemaljen. Som jämförelse kan nämnas att Coca-Cola ha ett pH-värde av 2,5.

Att de dessutom är söta gör också att de är smaskens för de bakterier som orsakar karies. Med andra ord bör du ta det lugnt med juice, läsk och saft om du inte vill riskera att dina tänder tar skada.

2. Snacks

I snacks som chips, ostbågar och jordnötsringar finns stora mängder upphettad stärkelse, vilket kariesframkallande bakterier älskar och tar till sig lika lätt som socker. Dessutom har snacks en förmåga att fastna på och mellan tänderna och vara svåra att avlägsna. Var extra noga med tandborstning efter att du ätit snacks, och använd tandtråd.

3. Kakor och kex

Mycket socker, plus att kakor och kex lätt fastnar i tänderna, som blir svåra att göra rent ordentlig. Om du ska äta kex eller kakor, gör det i samband med övriga måltider, till exempel som efterrätt.

4. Halstabletter

Halstabletter är säkert bra om man har ont i halsen, men många av oss går och suger på halstabletter helt i onödan. Det är inte bra för tänderna. Halstabletter är söta och att ständigt ha en i munnen gör att du utsätter tänderna för en konstant syraattack

5. Honung

Honung är i likhet med snacks och kakor klibbigt och sött, och är ingen höjdare för tänderna. Ta lite i teet, men undvik helst honung som pålägg på smörgåsar och dylikt.

6. Vin

Vin, både rött och vitt, är surt och fräter på tandemaljen. Rött vin innehåller dessutom tanniner som kan orsaka missfärgningar

7. Kaffe och te

Orsakar gulnader och missfärgningar på tänderna. Du kan bleka tänderna för att bli av med problemet men om du fortsätter att ha ett högt intag av dylika produkter kommer missfärgningarna snabbt tillbaka.

8. Glass

De flesta glassar innehåller tyvärr kemikalier och sötningsmedel som har en skadlig inverkan på tandemaljen. Ät som efterrätt ibland, men inte varje dag på sommaren.

9. Popcorn

Popcorn är inte direkt onyttigt, men däremot innebär popcorn en förhöjd risk att få sprickor i tänderna eller att ha sönder en lagning. Popcornkärnor kan vara väldigt hårda och att tugga fel på en kan få oönskade konsekvenser. Se upp!

10. Oliver

Ett varningens finger vill vi även höja för oliver, där problematiken är den samma som hos popcorn. Se upp när du tuggar, olivkärnor kan vara både hårda och vassa och kan ställa till med mycket problem för tänderna om du inte är försiktig.


Liknande artiklar

Hur ofta bör man gå till tandläkaren?

Mjuk eller hård tandborste?

Så kan du förebygga tandsten

Är du i behov av en tandläkare? Hör av dig till oss så hittar vi en tid!
26 Apr 2024