Botox för att täcka tandkött / Gummy smile

Dras din överläpp upp mycket när du ler, så att tandköttet blir mer synligt än vad du skulle önska? Fenomenet kallas ibland för gummy smile, och för den som vill kan en behandling med Botox hjälpa.

Vad är gummy smile?

Gummy smile kallas det när mycket av tandköttet i den övre tandraden blir synligt när man ler. Det kan bero på flera olika saker, som att man har väldigt mycket tandkött, att tänderna är korta, att överläppen är kort, eller att musklerna i överläppen drar upp läppen mer än normalt så att tandköttet blir synligt. Det är dessutom inte ovanligt att flera av dessa faktorer samverkar.

Beroende på vad som orsakar att tandköttet syns så finns det flera olika behandlingar som kan hjälpa, som tandköttsplastik eller kirurgi. När gummy smile orsakas av för starka muskelsammandragningar i överläppen så kan behandling med Botox hjälpa.

Hur kan Botox hjälpa?

Botox tillhör en grupp läkemedel som framställs av nervgiftet botulinumtoxin som förekommer naturligt i naturen, främst i jord. Botox och andra produkter med botulinumtoxin är så klart kraftigt utspädda, men har ändå kvar en viktig del av toxinets egenskaper, nämligen att “stänga av” nervsignaler till muskler och hindra dem från att dra ihop sig. Med Botoxinjektioner kan detta göras väldigt lokalt på vissa definierade muskler, vilket har medfört att Botox har kunnat användas i medicinskt syfte för att till exempel lindra spasmer hos barn med CP-skador, eller för att lindra migränbesvär.

På grund av sina muskelavslappnande egenskaper har Botox mer och mer också kommit att användas inom skönhetsindustrin, där man bland annat injicerar Botox för att bli av med rynkor i ansiktet, främst i pannan och runt ögonen. Botox kan på samma sätt med fördel användas på de överaktiva muskler i överläppen som orsakar gummy smile. Läppen slappnar av och täcker en större del av tandköttet när man ler, samtidigt som man bibehåller ett naturligt utseende.

En behandling med Botox är inte permanent, utan måste göras om ungefär en gång i halvåret. Detta kan upplevas som en nackdel, men kan samtidigt vara skönt att veta för den som är osäker på om en Botoxbehandling mot gummy smile är rätt väg att gå.

Får man inte tjocka läppar av Botox?

En vanlig missuppfattning är att det är Botox som används vid så kallad läppförstoring, som blivit allt vanligare de senaste åren. Det är dock inte Botox som används vid sådana behandlingar, utan en produkt som kallas fillers. En injicering med Botox i överläppen för att motverka muskelsammandragningar gör inte att läpparna ändrar form eller svullnar upp, utan de behåller sitt ursprungliga utseende samtidigt som de inte dras upp lika mycket när man ler.

Alltid säker Botoxbehandling hos tandläkare

Det finns en hel del övrigt att önska när det kommer till lagstiftning kring estetiska skönhetsbehandlingar i Sverige. I princip kan vem som helst öppna en klinik och erbjuda skönhetsbehandlingar med Botox och kontroller görs i princip aldrig för att se till att tillräcklig kunskap och utbildning finns hos de som behandlar.

Att gå till en tandläkarmottagning för botoxinjektioner gör att du kan vara säker på att den som behandlar dig är utbildad och legitimerad, och att behandlingen är så säker den bara kan bli. Vi inleder alltid med en konsultation så att du får en klar bild av vad du kan förvänta dig av behandlingen, hur den kommer att gå till och vad den kommer att kosta. Väljer du att utföra behandling mot gummy smile hos oss kan du vara säker på att den utförs med högsta krav på säkerhet och perfektion.

Är du i behov av en tandläkare? Hör av dig till oss så hittar vi en tid!
5 Jun 2021