Avslagen tand – viktigt att snabbt söka vård

Om du råkar slå av en bit av en tand är det viktigt att du så snart som möjligt kontaktar en tandläkare för ett akutbesök.

Så här gör du om du slagit av en tand

Tumregeln är att du bör träffa en tandläkare inom två dagar från det att du slagit av tanden. Särskilt viktigt är det om en stor bit av tanden slagits av så att tandens inre blottats, eftersom detta innebär en stor risk för att tanden blir infekterad.

”Det första du ska göra när du slagit av en bit av en tand är att lägga den i ett glas med kallt vatten. Därefter ska du snabbt kontakta en tandläkare för att få en akuttid”

En bit av en tand som slagits ut kan i bästa fall limmas fast av tandläkaren, om snittet är rent och tandens inre inte blottats. Men vanligare är att tandläkaren i stället får bygga upp tanden igen med ett fyllningsmaterial av plast. Det första du ska göra när du slagit av en bit av en tand är att lägga den i ett glas med kallt vatten. Därefter ska du snabbt kontakta en tandläkare för att få en akuttid. Förvara den avslagna tandbiten i vatten tills du träffat tandläkaren, den får inte bli torr. Om tandläkaren bedömer att tanden kan limmas fast görs det vanligen direkt när du kommer in. Men om tandens inre blottats måste tandläkaren först behandla det inre av tanden för att minska risken för infektion. Det kan då hända att du får göra flera besök för att bygga upp tanden igen.

Det går inte alltid att rädda en skadad tand

Även om tandläkaren lyckas återskapa tanden genom att limma ihop eller bygga upp den, kan det hända att tanden blivit så skadad att den så småningom dör. En skadad tand ändrar vanligtvis färg, men det är dock inte alltid som det i sig innebär att den måste behandlas. Blir tanden rosa innebär det att det skett en blödning i den, som vanligtvis läker ut av sig själv. En gul tand beror på förkalkningar inne i tanden som inte kan åtgärdas, så tanden kommer att fortsätta vara missfärgad.

Om tanden i stället blivit grå eller brun tyder det på att den blivit infekterad. I så fall behöver den rotfyllas eller tas bort och ersättas av ett implantat eller en tandprotes.

Om du slår ut en hel tand

Skulle du slå ut en hel tand kan du rädda den genom att snabbt uppsöka en tandläkare. Har tanden hamnat på marken och blivit smutsig måste du först göra rent den genom att spola den i kallt vatten några sekunder. Det är viktigt att du inte håller tanden i roten utan i kronan. När tanden är ren kan du försöka sätta tillbaka den. Munnen är den bästa platsen för en utslagen tand, men du kan också förvara den i ett glas mjölk eller i koksaltlösning om det tar tid innan du kan komma till tandläkaren.

Ju snabbare du kan ta dig till en tandläkare, desto större chans är det att tandläkaren kan sätta tillbaka tanden och att den växer fast. När tandläkaren passat in den utslagna tanden fixeras den med tråd i de omkringliggande tänderna. Därefter kan den växa fast på några veckor.

Är du i behov av en tandläkare? Hör av dig till oss så hittar vi en tid!
24 Nov 2020