Stora risker med att slipa tänderna

Det finns stora risker med att slipa tänderna i egen regi. Att slipa tänderna sker som en förberedande del av en behandling.

När behöver man slipa tänderna?

Har du exempelvis slagit ut en tand så kommer din tandläkare att slipa tanden i syfte att få exempelvis kronan att fästa. Detsamma kan sägas om en slipning som sker efter att ett hål har lagats: man slipar till fyllningen så att bettet blir rakt igen.

Det är två exempel på tandslipningar som måste ske. Ett annat exempel kan vara ett led i en estetisk behandling där tandläkaren slipar en tand efter att exempelvis en krona har satts på plats - detta för att den ska passa in och kännas naturlig gentemot övriga tänder i munnen.

De gemensamma nämnarna vid alla dessa tre? En tandläkare -och ett tydligt behov. Tyvärr har det blivit vanligt att vanliga privatpersoner slipar tänderna hemma. Något som medför stora risker.

Undvik att slipa tänderna hemma

Tik-Tok har blivit extremt populärt bland ungdomar. Det handlar om ett interaktivt verktyg som möjliggör att man skapar, redigerar och lägger ut filmklipp på sig själv. Ett ytterst trendigt verktyg som ungdomar över hela världen använder sig av. Som för så många andra sociala medier så skapas trender. En av de som idag syns på Tik-Tok handlar om att slipa sina egna tänder - med en vanlig nagelfil. Har en person en ojämn tandrad så filmas det när personen i fråga slipar till övriga tänder och skapar en rakare sådan. Det är oerhört dumt - och väldigt riskabelt.

Slipar man sina tänder så finns det en risk i att detta blir irreparabelt. Emaljen - det yttre lagret som ger skydd åt tandens inre - försvinner och den kan heller inte självläka. Det handlar om att leka med elden. Slipar man bort emaljen så tas ett naturligt skydd för tanden bort och man exponerar sig själv för allvarliga angrepp från exempelvis karies och bakterier. Då måste man sätta skalfasader över tänderna. Något som kostar pengar - och som dels också, baserat på det vi sagt, är helt onödigt.

I samma anda bör man även undvika att välja tandkräm som utlovar slipeffekt. Sådana skadar även de emaljen. En annan trend är att bleka tänderna hemma. Det kan ske genom innovativa blandningar från det egna skafferiet där exempelvis både ketchup och bakpulver har använts. Här behöver man knappast tillägga att det är en rakt igenom dum idé. Vill man bleka sina tänder så finns det estetiska tandbehandlingar att välja. De ger både en god effekt och är samtidigt skonsamma för tänderna.

Är du i behov av en tandläkare? Hör av dig till oss så hittar vi en tid!
20 Oct 2020