Den som har för vana att ständigt ha något att tugga på utsätter sina tänder för stora påfrestningar, som i längden påverkar deras försvar negativt. Att småäta gör att nya syraattacker på tänderna ständigt sätts igång, och tänderna får ingen vila. Vill man förbättra sin tandhälsa är därför småätandet det första man ska dra ner på, eller kanske överväga att helt sluta med.
”Det spelar tyvärr ingen roll om det du äter är nyttigt eller onyttigt, tänderna utsätts för påfrestningar ändå”
Att ha en påse nötter, lite godis, en frukt eller annat smått vid sidan av datorn när man jobbar, eller på väg hem med tunnelbanan, har för många blivit en trevlig vana och något som botar kurret i magen. Och lite frukt kan väl aldrig skada? Men det spelar tyvärr ingen roll om det du äter är nyttigt eller onyttigt, tänderna utsätts för påfrestningar ändå. Frukt till exempel är ofta surt, vilket ju i sig är dåligt för tänderna.
Bakterier förvandlar socker till syra
När du stoppar något i munnen är det inte bara smaklökarna som reagerar. De bakterier som alltid finns i munhålan märker också att en godbit har kommit in och skyndar sig att bryta ner sockret i livsmedlet till syra, som attackerar tandemaljen. Tandemaljen är den hårda hinna som skyddar tänderna mot angrepp, men den är inte hårdare än att det kan uppstå hål i den om bakterierna får härja fritt, och dessutom ofta förses med ny mat som de kan bryta ner till syra. Till slut har ett hål bildats i emaljen och det är det vi kallar karies.
Man kan inte helt undvika att småäta
Vi ska helst inte bjuda bakterierna på mer än våra tre regelbundna mål mat om dagen. Men naturligtvis går det inte att undvika att småäta ibland. Är man panikhungrig på stan måste man ha något i magen för att inte svimma, är man på fest är det klart att man ska kunna äta lite snacks. Men att ständigt gå runt och småäta är en ovana som man bör försöka bryta, för det finns en reell risk att den typen av ätande kommer att skada tänderna på lång sikt.
När man ätit något kan man begränsa syraattacken genom att tugga tuggummi med xylitol. Xylitoltuggummi är främst bra för att det främjar salivproduktionen i munnen. Saliven i sin tur är vårt bästa skydd mot kariesbakterier eftersom det neutraliserar och sköljer bort dem. Ju mer salivproduktion vi kan få igång efter en måltid, desto bättre.
Besök en tandhygienist regelbundet
Du bör också besöka en tandhygienist åtminstone en gång per år om du vet med dig att du har lätt att få karies. En tandhygienist kan hjälpa dig att göra en bedömning av din munhälsa och om du ligger i riskzonen för att få karies. En tandhygienist kan även upptäcka karies i ett tidigt stadium och ge behandling mot den. Ju snabbare ett kariesangrepp upptäcks, desto mindre skada hinner bakterierna ställa till med. Genom att gå till en tandhygienist en gång per år får du även hjälp att ta bort plack och tandsten, som i sig bildar en bra grogrund för kariesbakterier.
Ju mer kunskap man har om hur småätande påverkar tandhälsan, desto lättare är det att undvika det där ständigt tuggandet på någonting. Ha alltid en bit xylitoltuggummi till hands och begränsa snacksandet till när det är absolut nödvändigt, så kommer dina tänder snart att börja må mycket bättre.
Andra inlägg
- Vilka livsmedel är sämst för tänderna?
- Vad är skillnaden mellan folktandvård och privat tandvård?
- Vårdcentraler i Sundbyberg
- Hur blir man av med muntorrhet?
- Botox för att täcka tandkött / Gummy smile
- Är kaffe dåligt för tänderna?
- Tillfälliga tandsmycken
- Mjuk eller hård tandborste?
- Fluortabletter - Vilka fördelar samt risker finns för barn?
- Tandskydd för barn