Tandskydd för barn

Är tandskydd för barn en bra idé?

Många föräldrar oroar sig för sina barn i samband med idrottande. Man vill att barnen ska vara aktiva, få motion och bygga på sig både muskler och utveckla motoriken - men samtidigt vill man inte att barnen ska göra sig illa. Det gäller inte minst tänderna. Frågan är om man kan - och bör - använda tandskydd för barn?

Att barn mår bra av rörelse och motion är något som de flesta är medvetna om. Idag också mer än någonsin tidigare. Detta då man i vårt samhälle kan se oroväckande tendenser i att våra barn och ungdomar söker sig till andra intressen snarare än idrotten. Aktiv rörelse och motion i ung ålder är ovärderligt i framtiden: man bygger en stark, sund, motorisk och uthållig kropp som man sedan har nytta av resten av livet. Att övervikt och fetma bland barn kommit att öka är därför oroväckande. Likaså att exempelvis skolidrotten börjar prioriteras bort. Motion ger nämligen även en piggare hjärna och en ökad koncentrationsförmåga - något som definitivt behövs i skolan.

Det om det. Tyvärr är skador något som alltid ska finnas med i beräkningen i samband med idrottande och ett aktivt liv och detta oavsett om det handlar om barn eller vuxna. Det får emellertid inte stå i vägen - att det ska finnas i beräkningen innebär snarare att man som förälder ska erbjuda sina barn rätt skydd. Tandskydd är ett gott exempel på detta.

Prova ut och skräddarsy ett tandskydd för barn

Tandskydd för barn finns att köpa i sportbutiker och i exempelvis butiker speciellt inriktade på kampsporter. Dessa fungerar att använda även inom andra idrotter - innebandy, fotboll, hockey (där barn förvisso även har en ansiktsmask på sig) - och ger ett bra skydd för tänderna. Helt perfekt och helt ultimata är emellertid inte dessa skydd. De är bättre än ingenting, men de lämnar definitivt mer att önska.

Ett tandskydd ska formas efter det unika bett man har och efter de tänder som man har i munnen. Detta för att det A) ska skydda tänderna på ett bättre sätt och B) för att man ska kunna andas och röra sig utan problem. Ett tandskydd kan vara väldigt obekvämt och kan - liksom ett par för stora- eller små skor - vara hämmande i samband med idrottsutövande.

Därför så är rekommendationen att du som förälder besöker en tandläkare där barnets provar ut ett personligt, unikt tandskydd att använda vid idrottande. Processen är enkel: man tar ett tandavtryck på barnets tänder och därefter så gjuts skyddet - som är av plast - av tandtekniker. Det tar ungefär tio dagar innan tandskyddet är klart och redo att användas. Priset är förvisso lite högre, men det handlar om en investering. Barnets tänder skyddas betydligt bättre och om en olycka ändå skulle vara framme så ger tandskyddet en enklare skada att reparera för tandläkaren. Vilket är en annan fördel med att använda tandskydd - oavsett vilken ålder man befinner sig i.

Är du i behov av en tandläkare? Hör av dig till oss så hittar vi en tid!
1 Feb 2021