Randiga tänder - orsaker och åtgärder

Har du missfärgade ränder på tänderna och funderar på vad du kan göra åt det? Här kan du läsa om båda delarna. Randiga tänder – orsaker och åtgärder.

Missfärgningar kan ha många olika orsaker

Att man får ränder och missfärgningarna på tänderna är vanligt och vad det beror på kan ha flera olika förklaringar. För någon har det med yttre påfrestningar att göra och för någon annan kan det vara gener eller till och med en sjukdom som ligger bakom. Följande kan vara orsaker till att man fått randiga tänder: 

  • Mat och dryck – Självklart kommer allt man stoppar i munnen att påverka tänderna på ett eller annat sätt. Socker, salt och syra ger alla slitningar på tänder och med tiden kan det leda till ränder och missfärgningar.

  • Koffein och tobak – Kaffe kan missfärga tänderna rejält om man är in inbiten kaffedrickare som dricker många koppar om dagen. Ofta ger det en gul nyans över hela tanden men det kan också vara en av orsakerna till att dom blivit randiga.

    Även tobak är en stor bov i dramat, då det också har en förmåga att lämna synliga spår efter sig. Detta gäller både cigaretter och snus och är man en flitig användare bör man fundera på att sluta – för sina tänders skull.

  • Ålder och gener – Med åldern är det naturligt att tänderna ändrar färg, vilket också kan bidra till att dom blir randiga. Tänderna slits precis som resten av kroppen ju äldre man blir och även om man tar väl hand om sina tänder kan missfärgade ränder och annat uppstå.

    Men varför har då även barn randiga tänder? Delvis kan det bero på mat och dryck men delvis kan det även ha med genetiken att göra. Sämre tänder kan nämligen vara ärftligt och har man en förälder med sämre tandkvalité kan man även som barn också drabbas av det.

  • Sjukdomar och mediciner: Det finns flera sjukdomar men kanske framförallt mediciner som bidrar till att man får sämre tänder. Detta är givetvis olyckligt och svårt att göra något åt och man får helt enkelt tillsammans med sin tandläkare ta reda på vad man behöver göra för att förebygga.

Hur vet man vad som orsakar ränder på sina egna tänder?

Vet du till exempel med dig att du dricker väldigt mycket kaffe skulle förklaringen till just dina ränder kunna ligga där. Detsamma gäller om du är rökare. För att säkert veta vad som gett dig randiga tänder är det däremot bäst att vända sig till någon som är proffs på området – det vill säga en tandläkare.

En undersökning tillsammans med information kring dina vanor kring vad du stoppar i munnen kan ge tandläkaren en ganska tydlig bild av vad som orsakar ränderna. Att gissa sig fram på egen hand är förvisso möjligt men det är alltid bättre att rådfråga med någon som kan och vet vad han eller hon pratar om.

Vad kan man göra åt problemet?

Har man fått randiga tänder, vare sig det beror på mat och dryck, tobak eller något annat så är det något som kan kännas jobbigt för många. Det där vita leendet är ett minne blott och det finns till och med dom som undviker att visa tänderna i sociala sammanhang. Det finns dock saker man kan göra för att bli av med missfärgningar.

Tandblekning – För att få bort ränder och andra missfärgningar från sina tänder behöver man genomföra en tandblekning. Det finns många olika sätt att göra detta på och vilken metod som bör användas är individuellt och avgörs bäst av tandläkare.

Idag finns också många produkter för just tandblekning att köpa i olika skönhetsbutiker för att sedan genomföra på egen hand men detta är inget som rekommenderas – åtminstone inte för just det här problemet.

Förebyggande åtgärder – För att undvika besvärliga ränder från första början är det viktigt att man tänker på att förebygga. Detta gör man helt enkelt genom en bra tandvårdsrutin och jämna besök hos sin tandläkare. Då kan problemet upptäckas i ett tidigt skede och man kan få bra tips och råd kring vad man behöver förbättra och göra för att det inte ska bli värre.

Andra liknande artiklar

Mjölktänder och permanenta tänder - dubbla tänder

Så blir du av med ilningar i tänderna

Mjuk eller hård tandborste

Narkos vid tandvård

 

Är du i behov av en tandläkare? Hör av dig till oss så hittar vi en tid!
9 May 2020