Andra användningsområden för tandkräm

Tandkräm har alla hemma men dom flesta kanske inte vet att det går att använda till annat än tandborstning. Nedan finner du några andra användningsområden för tandkräm.

Putsa ditt silver

Silver har en tendens att se smutsigt, matt och ”dassigt” ut efter ett tag, vare sig det används eller om det ligger och samlar damm i en byrålåda. Det gäller både exempelvis smycken och bestick men med hjälp av vatten, tandkräm och en microfiberduk fixar man lätt problemet.

Blöt silvret i lite ljummet vatten och skrubba sedan försiktigt men noggrant med tandkrämen. Skölj bort skummet och använd en mjuk trasa för att torka rent. Det är särskilt viktigt att man använder just en mjuk trasa så att man inte repar silvret.

Detta kan man göra då och då men inte för ofta, eftersom tandkrämen har en slipande effekt.

Ta bort fläckar

Tandkräm gör susen även på fläckar som är svåra att få bort från väggar, bord och andra möbler. Ta en liten klick tandkräm på en trasa och gnugga ordentligt tills fläcken löses upp och försvinner. Torka sedan av med en fuktig trasa så att inga tandkrämsrester finns kvar.

alternativa användningsområden för tandkräm

Tandkrämen är extra effektiv på märken och fläckar som orsakats av pennor och kritor men fungerar även på annat – åtminstone är det värt ett försök innan man ger sig till affären för att införskaffa andra fläckborttagare.

Städa badrummet

Tandkräm fungerar som en slags poleringsmedel för tänderna så varför skulle det inte gå att polera andra saker? Faktum är att det går hur bra som helst. Vattenkranar, handtag och andra kromade ting i badrummet kan enkelt rengöras med tandkräm. Envisa smutsfläckar släpper lätt och lämnar ett strålande resultat.

Precis som med ovan nämnda tar man lite tandkräm på en trasa eller svamp och gnuggar noggrant föremålet som behöver poleras. Resterna torkas sedan bort med en annan trasa och badrummet kommer se skinande rent och ovanligt inbjudande ut.

För skinande skor

Vita sneakers är en trend som aldrig tycks dö ut men visst är det tråkigt när den vita färgen skiftar i brunt från all smuts man går igenom utomhus? Med dina munhygiensartiklar kan du dock lösa det problemet genom att genomföra en skoputsning med både tandkräm och tandborste.

Dom flesta missfärgningarna går att ta bort och med tandborsten blir det lätt att komma åt överallt. Använd förslagsvis en annan tandborste än den du använder vanligen – det blir inte så trevligt att stoppa den i munnen igen efter att ha skrubbat skorna från lera, hundbajs och andra motbjudande ting man han ha trampat i.

Torka till sist av skorna med en lätt fuktad trasa innan du tar på dig dom och traskar iväg igen.

Återställ repor

Första repan på den nya mobilen känns alltid extra mycket. Tids nog är det dock nästan omöjligt att komma undan repor på olika typer av displayer helt och hållet. För att återställa reporna kan man gnugga in lite tandkräm över skärmen, för att sedan torka av med en trasa.

Bra att veta är att det endast fungerar på lätta repor – är skärmen sprucken eller om reporna är väldigt djupa är det bättre att lämna in den och få den bytt.

Detta knep användes flitigt på CD-skivornas tid men dom ser man ju inte så mycket av nu för tiden.

Spackla igen spikhål

När spikhålen i väggen blir allt för många ser det inte särskilt roligt ut. Vanligtvis spacklar man igen dessa med en speciell massa men det går lika bra att använda sig av tandkräm – i alla fall om hålen är små. Dutta i lite tandkräm i hålen och ta bort överflöd med fingret på en gång. Låt torka och slipa sedan lätt med tandpapper. Hålen i väggen är sedan ett minne blott!

Tandkrämstuben i badrumsskåpet kan minst sagt komma till nytta många fler gånger än när det är dags att borsta tänderna. Dess polerande egenskaper funkar bra på många typer av material och konsistensen kan komma till nytta på sina håll också.

Dessutom doftar det gott och är relativt billigt att köpa, så se till att alltid ha en extra tub hemma för alternativ användning. Det är en bra idé av åtminstone 6 olika anledningar.

Annat intressant att läsa

Så kan du förebygga tandsten

Sverige topp fem i tandhälsa

Vad är en rotfyllning?

Vilken mat är sämst för tänderna?

Är du i behov av en tandläkare? Hör av dig till oss så hittar vi en tid!
4 Mar 2020